Νηστίσιμο γάλα απο ξηρούς καρπούς / γάλα αμυγδάλου





Το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι ιδανικό για όσους είναι δυσανεκτικοί στη λακτόζη. Επίσης είναι κατάλληλο και για τη νηστεία αλλά και για χορτοφάγους. 
Το γάλα από ωμά αμύγδαλα είναι το καλύτερο γιατί έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι σημαντική πηγή ασβεστίου. Δεν έχει λακτόζη, θερμίδες και λιπαρά.


Είναι πανεύκολο να γίνει σπίτι και σίγουρα αν δεν σας αρέσει το γάλα θα το αντικαταστήσετε με το αμυγδαλόγαλα στα δημητριακά και στα γλυκά σας.
Υλικά για περίπου 1 λίτρο γάλα:
  • 1 φλ αμύγδαλα
  • νερό
Εκτέλεση:

1.  Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολάκι και τα καλύπτουμε με νερό. Τα αφήνουμε 8 ώρες για ένα βράδυ περίπου.
2. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα τρίβουμε να βγούν οι φλούδες και να μείνουν άσπρα τα αμύγδαλα.
3. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ / μούλτι και προσθέτουμε νερό σε ίση ποσότητα. Πχ 1 φλ αμύγδαλα = 1 φλ νερό. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνει γάλα
4. Σε ενα μεγάλο μπολ βάζουμε ένα στραγγιστήρι ή ενα τουλπάνι ή μια γάζα και ρίχνουμε σιγά σιγά τα αμύγδαλα. Τα πατάμε να βγάλουν το γάλα να στραγγίσουν. Η σκόνη που μένει την βάζουμε άλλες δυο φορές στο μουλτι με λίγο νερό επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία
5. Η σκόνη αμυγδάλου που περισσεύει δεν πετιέται! τη φυλάμε στο ψυγείο και τη χρησιμοποιούμε στα γλυκά.
6. Μεταφέρουμε το γάλα σε μπουκάλι και το φυλάμε στο ψυγείο. Ανακινούμε το μπουκάλι οταν ειναι να σερβίρουμε γιατί κατακάθεται το γάλα.

* Μια ωραία πρόταση σερβιρίσματος είναι να το κάνουμε μιλκ σεικ με φρέσκα φρούτα. Λίγες φράουλες και λίγο γάλα αμυγδάλου είναι ενα ωραίο δροσιστικό ποτό!

Επίσης μπορούμε να κάνουμε και γάλα καρύδας! Αντί να αγοράζουμε το κονσερβοποιημένο απο το σούπερ και να το χρυσοπληρώνουμε μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας και να το χρησιμοποιήσουμε όποτε χρειαστεί είτε στη ζαχαροπλαστική είτε στη μαγειρική.
  • 250 γρ ινδοκάρυδο
  • 500-600 μλ νερό
Βράζουμε το ινδοκάρυδο με το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει το τραβάμε απ τη φωτιά και το αφήνουμε 30 λεπτά. Το βάζουμε στο μούλτι και το λιώνουμε μέχρι να γίνει γάλα. Το σουρώνουμε με στραγγιστήρι και το φυλάμε. Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε παραπάνω νερό.
Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου