Η τούρτα της Συντέλειας






21/12 σήμερα ήρθε το τέλος!!! ή μήπως όχι; ή μήπως έχει έρθει προ πολλού;; Άσχετα με τον πανζουρλισμό που προκάλεσαν οι Μάγιας γιατί δεν τους έφτασε το ντουβάρι να σκαλίσουν το ημερολόγιο, όλος ο πλανήτης τους ευγνωμονεί για ένα πράμα. Το κακάο! και απο το κακάο εγένετο ή ΣΟΚΟΛΑΤΑ! Αλληλούια!
Για αυτή την υπέρτατη απόλαυση πρέπει σήμερα να κάνουμε μια θυσία, ένα ψυχικό, μπας και σωθούμε. Σήμερα φάτε όση περισσότερη σοκολάτα μπορείτε (οι θερμίδες δεν μετριούνται, είναι για ιερό σκοπό). Σουφλέ σοκολάτας, μους, ζουμερό κεικ, σοκολατίνες ή έστω τις απλές ταπεινές τσικουλάτες απ τα σουπερ μάρκετ και τα περίπτερα.
Κανονικά πρέπει να σας βάλω μενού με κατσαρίδες, σκουλήκια ή έστω μια φιδόσουπα (όχι το ζυμαρικό, η άλλη με το ερπετό) γιατί με την καταστροφή τέτοια θα τρώμε (κάτι ξέρουν οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες που τα συμπεριλαμβάνουν στους γκουρμέ μεζέδες! ) αλλά σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης σήμερα το μενού έχει Χριστουγεννιάτικο (με τη συντέλεια ξεχάσαμε τα χριστουγεννα!) Κέικ Σοκολάτας, το περίφημο αυστριακό Σάκερ Τάρτε. Ένα εύκολο και ελαφρύ γλυκό που μπορούμε να το σερβίρουμε και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Υλικά για το κέικ:

  • 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • λίγη σόδα κουταλάκι σόδα
  • 6 αυγά
Για την γέμιση:
  • 250γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Για το γλάσο:
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κουταλάκι γλυκόζη
  • 120γρ. βούτυρο φρέσκο

Εκτέλεση:

1. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και ξεχωριστά τους κρόκους τους χτυπάμε με το βούτυρο και τη ζάχαρη
2. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα σιγά σιγά στους κρόκους ανακατεύοντας απαλά, και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με τη σόδα και την μαρέγκα (να τελειώσει πρώτα το αλεύρι).
3. Σε στρογγυλό ταψί 25 εκ. βάζουμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 35-40’. Μόλις ψηθεί, το αναποδογυρίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
4. Αφού κρυώσει πολύ καλά (καλύτερα να το κάνουμε την επόμενη μέρα), το κόβουμε οριζόντια στη μέση (όπως με το παντεσπάνι δηλαδή) και απλώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο. Αφήνουμε λίγη μαρμελάδα (την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό) και με το πινέλο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια του κέικ απο πάνω.
5. Τέλος ετοιμάζουμε το γλάσο, λιώνοντας τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφού προσθέσουμε τη γλυκόζη και το βούτυρο, το στρώνουμε σε όλο το κέικ (πάνω από την μαρμελάδα).
Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου