Γλυκό Κουταλιού Κυδώνι





Ένα απο τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού είναι το κυδώνι! Η μυρωδιά και η γεύση του είναι σήμα κατατεθέν του χειμώνα και των χριστουγέννων! Αρκετά εύκολο να γίνει ακόμα και απο αρχάριες νοικοκυρές. Ευτυχώς έχω κυδωνιά στην αυλή μου και τα κυδώνια τα τιμάμε οικογενειακώς! Αφού σκαρφάλωσα σαν μικρή παιδούλα, μάζεψα αρκετά και έβγαλα κοντά στα 5 κιλά γλυκό!! Θα μου μείνει και για του χρόνου αν δεν ορμήξουν τα "ποντικάκια"!
Εκτός απο γλυκό του κουταλιού, μπορούμε να το φάμε και σαν μαρμελάδα ή να βάλουμε στο γιαούρτι! θα το αποθεώσει!





Υλικά (για 3 κιλά γλυκό περίπου):


  • 2 κιλα κυδώνια (τα ζυγίζουμε καθαρισμένα)
  • 1,7 κιλά ζάχαρη 
  • χυμό απο μισό λεμόνι ή μια κουταλιά γλυκόζη
  • 2 βανίλιες ή φύλλα αρμπαρόριζας
  • 3 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση:

1. Πλένουμε τα κυδώνια και τα ξεφλουδίζουμε
2. Τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη να γίνουν λωρίδες


 3.  Βάζουμε τα κυδώνια με τη ζάχαρη σε μια ψηλή κατσαρόλα και με το νερό

4.  Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας που και που για να διαλυθεί η ζάχαρη
5.  Μόλις αρχίσει να βράζει το γλυκό, ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το λεμόνι και τις βανίλιες ή αρμπαρόριζα


6.  Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο για να δούμε αν πήξει και το σιρόπι.
7.  Με μια κουτάλα τρυπητή βγάζουμε το κυδώνι σε αποστειρωμένα βάζα και αν χρειαστεί βράζουμε λίγο ακόμα το σιρόπι να δέσει (5-8 λεπτάκια)
8. Σφραγίζουμε τα βάζα και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει



και το βίντεο εδώ



Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου